Lästips
Lästips

Skrota vindkraften – “Ödesdigert att stänga fungerande kärnkraftverk” – Lars Bernhoff

OPINION. Statsministern kör vidare med vindkraftspolitiken som MP hittade på trots att sakkunskapen pekar i motsatt riktning. Var finns kunskap och förnuft i energifrågor? Finska miljöpartiet har kommit fram till att kärnkraft är mer miljövänligt än vindkraft. Nu är det dags för Sverige att inse faktum, skrota vindkraften.

Text: Lars Bernhoff, medlem i Medborgarperspektiv | Vindkraft dödar fåglar. Foto: Windmillskill.com | #valet2022

Sossarna fortsätter bedriva Miljöpartiets energipolitik även utan MP i regeringen. En sosseregering som gör tvärtom vad vetenskapen säger ska inte ha makten. Varför straffbeskatta oss genom elcertifikat? Vindkraften är ett exempel på vad som helt i onödan kostar oss 100 miljarder i form av elcertifikat och självförvållat ger oss onödigt höga elpriser.

Dessa subventioner hamnar numera främst hos utländska ägare som därmed relativt billigt tillgodogör sig svenska skattebetalares pengar, att utländska ägare av elcertifikat inte skattar i Sverige har Sossarna inga problem med.

Samtidigt har energiförsörjningen försämrats i många år, men våra regeringsrepresentanter skryter med att vi exporterar vårt elöverskott från vindkraft. När det blåser i Europa får vi nästan inget betalt för vår vindkraftsexport och när det inte blåser köper vi dyr och fossilberoende miljöfarlig el från grannländer. Hur smart är det?

Ödesdigert att stänga fungerande kärnkraftverk

Det stora misstaget var att S lade ner 6 av 12 kärnkraftverk vilket förklarar varför energikostnaderna, redan före Putins illdåd, ökat dramatiskt för svenska medborgare.

Situationen kommer att bli än värre när vindkraftsberoendet ska dubbleras de närmaste åren, något som vår välutbildade miljöminister Annika Strandhäll skryter om, livligt påhejad av sin välgörare, statsminister Magdalena Andersson.

Det S inte berättar är att om vi behållit kärnkraftverken så hade våra grannländer sluppit importera lika mycket gas och olja från Putin. Allt för att vi ska framstå som renodlade idealister styrda av Miljöpartiet, men utan någon politiker i regeringen begripit konsekvenserna.

Tjernobyl användes för att underblåsa kärnkraftsmotståndet

Tjernobylolyckan 1986 ökade kärnkraftsmotståndet hos de okunniga. Sverige började prioritera vindkraft som ett miljövänligt alternativ. Att Tjernobyl i Ukraina hade en reaktor byggd med ålderdomlig rysk teknik från 50-talet, bortsåg miljöpopulisterna och Sosseregeringen i från.

Dåvarande miljöminister Birgitta Dahl talade om att vi måste ta “människors oro” på allvar. Om det funnits kompetenta politiker (inom S regeringen) så borde de istället ha tagit ansvar och lugnat den obefogade oron.

Förnybart, vad är det egentligen?

”Förnybart” (vad det nu egentligen betyder) är Sossarnas nya slagord vilket oavsett kostnader på svenska energikonsumenters räkningar skall införas. Fossilfritt dvs inklusive kärnkraft får inte nämnas.

Skygglapparna ska behållas på så att fungerande lösningar för planerbar el inte kan stoppa den helt opålitliga vindkraften.

Sossarna vill framstå som ledande på sina skattebetalares bekostnad

S försöker framställa sitt agerande som att de väljer genomtänkta och rationella lösningar vilka samtidigt ska uppfylla det politiska kravet att glorifiera Sverige som ett miljö- och energimässigt föregångsland.

Idag göms dessutom kostnader som tillkommer för kabeldragning fram till vindkraftsanläggningarna som inte behöver betalas av vindkraftsföretagen utan blir del av ökade nätanslutningsavgifter för medborgarna.

Vindkraft är tekniskt destruktivt för elnätet för att det endast fungerar ibland. Kärnkraftverk tvingas därför minska driften för att släppa fram vindkraftsel trots att kärnkraft förutsätter stabil drift. Regeringen låter dagliga vindförhållanden sabotera för hur våra miljardinvesteringar ska fungera och drivas rationellt. ”Människors oro” borde istället vändas till protest när det gäller regeringens oförmåga att prioritera rätt.

Läs mer: Den förljugna vindkraften!- Klimatsans

Allt detta vet tekniker men våra politiker drivs inte av rationellt tänkande, de drivs av ideologi.

Det är en skam för Sverige när osaklig politik tvingas igenom på de oftast okunniga väljarnas bekostnad.

Slutsatser: Skrota vindkraften

Vindkraften är psykologiskt och politiskt sett ganska fascinerande.

  • Den är, som vi sedan omkring 45 år vet, nära nog garanterat olönsam,
  • den är tekniskt destruktiv för elnätet,
  • den går inte att lita på som kraftkälla,
  • den leder till skövling av enorma skogsområden,
  • den bullrar för de som bor nära,
  • den dödar örnar,
  • den är livsfarlig att gå nära på vintern då stora is sjok kan slungas iväg av bladen.

Ändå stöds den av självutnämnda miljövänner (som regel är helt utan miljökunnande) och även av lokala politiker. Arma fosterland.

Läs mer i Bulletin: Erik Lidström, tekn dr: Vindkraft kunde aldrig fungera

Personligen har jag endast sett en positiv omprövning, men tyvärr inte i Sverige.

Finska miljöpartiet har bytt fot och tack vare att de har intellektuella medlemmar så har de kommit fram till att kärnkraft är mer miljövänligt än vindkraft. Det är något att hoppas på även i Sverige.

Tyvärr verkar det vara en bit kvar i Sverige tills förnuftet tillåts få bli officiell energipolitik i de två partier som saboterat klok energipolitik de senaste 8 åren. Är det avsiktligt eller brist på intellektuell förmåga? Ring Finland!

Text: Lars Bernhoff, medlem i Medborgarperspektiv

Läs mer


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Våra sociala kanaler

Stöd Medborgarpolitik

Stöd vårt arbete med att granska regering och myndigheter. Bli gärna månadsgivare. Klicka på beloppet i knappen.

Populära artiklar

Fler inslag från Medborgarpolitik

Dan Ahlmark: Allvarliga brister i den svenska författningen och inom partierna

Artikeln har tidigare publicerats på NewsVoice. Det är tydligt, att...

126 saker som media inte gärna skriver om.

Nedan följer områden som svenska journalister i etablerad media...

Tricotöser

Av PATRIK ENGELLAU 13/6-24 Tidigare publicerad på Det Goda Samhället: Förr...

Public service och media i övrigt måste förmedla kunskap om Islam.

  Man kan inte bygga en demokrati på okunskap. Det...