Lästips
Lästips

Småpartierna kör mot sin egen undergång – Hellre dö ensam än samverka till framgång

OPINION. Även till årets riksdagsval ställer mer än 70 nya partier upp. Hittills har de samlat ca 2 % av de röstberättigade så det är lätt att förutse hur det kommer att gå för dem. Samtidigt vet vi att svensk politik har kört fast i PK-tyckanden och fagra löften som inte genomförs efter valen.

Text: Lars Bernhoff, medlem i Medborgarperspektiv | #valet2022

Sverige har fullt med problem som behöver lösas. De 8 partier som redan sitter i Riksdagen har förstås chans att bli kvar men verkar inte kapabla att lösa problemen.

4 % spärren skyddar de partier som inte löst sina uppgifter för ett bättre Sverige

Kravet på ett nytt parti är att det får 4 % av rösterna totalt. Det innebär ca 300 000 röster. Det är faktiskt odemokratiskt höga krav som våra grannländer tycker är för höga. I Sverige betalas det mesta av de gamla partierna arbete via skattsedeln. Det försvårar ytterligare för de nya att etablera sig.

Samverkan mellan små partier är nödvändig för att klara spärren

Den naturliga lösningen för nya partier borde vara att försöka samverka med andra partier och gemensamt uppnå den nödvändiga gränsen på 4 %. Det finns faktiskt ett registrerat parti som har tagit på sig denna roll att agera paraply för andra mindre partier och hjälpa dem över tröskeln.

Detta parti heter Nix to the Six och föddes ur frustrationen att de sex partier inom både Alliansen och som samregerat med S i praktiken de senaste 16 åren visat att de inte klarat av jobbet att sköta Sverige på ett framgångsrikt sätt. Då är det i praktiken nya partier som kan ge hopp om en bättre framtid.

Lösningen inkluderar en teknisk valsamverkan mellan dessa självständiga partier för att kunna bli verklighet.

Nix to the Six visa hur ett framtidens partier borde fungera

Denna innovation på hur framtidens parti kan arbeta med riktig demokrati både internt men också med fortlöpande kontakt med sina väljare under hela mandatperioden sätter ribban för framtida partipolitik för att bryta sig loss från toppstyrning.

Det innebär att löften måste hållas och inte glömmas bort efter valdagen. Här finns förutsättningarna för ett gediget engagemang för den egna politiken. Det blir demokrati på riktigt.

Ett intressant videosamtal som lyfter fram väsentligheter

Swexit TV med Christer Bigander har genomfört ett bra projekt och låtit intervjua upphovsmannen Hans Jensevik tillsammans med Jan Norberg som driver samtalet framåt för att vi lyssnare ska få ut mesta möjliga information.

Den första videon belyser det tokiga att inte samverka när alla röster med garanti kommer att bli bortkastade utan samverkan inkl att gynna tex islampartiet Nyans. Alla partier startas med de bästa avsikter med hjärtat på rätta stället.

I slutänden behöver även förnuft och hjärna finnas med. Där visar Hans Jensevik hur de kan samverka med den nyskapade plattformen.

Invandrarassimilation innebär tydliga skyldigheter när andra betonar rättigheter

Den andra videon behandlar hur nästan alla partier säger att de ska göra något men avstår från att berätta hur. Som ett undantag nämns att AfS berättar om hur de vill skapa återvandring genom att lägga ner Migrationsverket och i stället skapa ett Återvandringsverk.

Hans Jensevik visar här hur det kan ske på ett mycket mer genomtänkt sätt genom att skapa regler för vad som gäller för att lyckas med assimilation. Det är ett koncept som de flesta andra länder använder men inte Sverige.

Assimilation betyder att invandrare har skyldighet att anpassa sig till vår kultur. Att ordet skyldighet används gör att du kan vara säker på att du kan få fler nya tankar om hur Svenska invandringspolitik borde bedrivas. Lyssna och inspireras.

Text: Lars Bernhoff, medlem i Medborgarperspektiv | #valet2022


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Våra sociala kanaler

Stöd Medborgarpolitik

Stöd vårt arbete med att granska regering och myndigheter. Bli gärna månadsgivare. Klicka på beloppet i knappen.

Populära artiklar

Fler inslag från Medborgarpolitik

Dan Ahlmark: Allvarliga brister i den svenska författningen och inom partierna

Artikeln har tidigare publicerats på NewsVoice. Det är tydligt, att...

126 saker som media inte gärna skriver om.

Nedan följer områden som svenska journalister i etablerad media...

Tricotöser

Av PATRIK ENGELLAU 13/6-24 Tidigare publicerad på Det Goda Samhället: Förr...

Public service och media i övrigt måste förmedla kunskap om Islam.

  Man kan inte bygga en demokrati på okunskap. Det...