Lästips
Lästips

Sverige borde göra som Polen och hoppa av EUs dyra elbörs.

I Polen finns det en energibörs som heter TGE och där man säljer och köper alla energislag. Denna börs är en del av den europeiska börsen Europex. Hittills har det funnits ett obligatorium för elbolag att sälja genom denna börs.

Sejmen (polska parlamentet) röstade igenom lagförslaget från regeringen att ta bort detta obligatorium. 

Sejmen stödde alltså regeringens lagförslag om att avskaffa den s.k. kraftbytesskyldigheten, det vill säga skyldigheten att sälja el genom EU:s elbörs. Enligt representanterna för Förenade högern kommer slutanvändarnas räkningar som ett resultat att minska med upp till två tredjedelar.

264 suppleanter röstade för lagen, 34 var emot och 134 avstod från att rösta. Det innebär att sejmen ställde sig bakom regeringens förslag att avskaffa den s.k. börsskyldigheten, och lagförslaget går nu till senaten som får 30 dagar på sig att kommentera dokumentet

Källor:

Maciek Dobrzynski

TGE.PL

Sejmen.hov.pl

https://energia.rp.pl/elektroenergetyka/art37145801-sejm-zniosl-calkowicie-obowiazek-sprzedazy-pradu-na-gieldzie-prezes-ure-krytykuje

Sverige borde nu kunna göra likadant och därigenom radikalt minska hushållens och företagens elkostnader eftersom den i Sverige producerade elen är mycket billig (och fossilfri). Elkostnadskrisen skulle bli ett minne blott. Dock har vi fortfarande effektbrist, speciellt i södra Sverige, så risken för roterande bortkopplingar består och de reserv- och värmekraftverk som vi måste starta upp när det inte blåser eldas med olja. Så på grund av att man (MP och S) lagt ner flera kärnkraftverk så blir vi inte fossilfria helt och hållet.


Åke Thunström
Åke Thunströmhttp://www.medborgarperspektiv.se
Ordförande i föreningen Medborgarperspektiv.se. Fd datachef och systemchef, affärschef och samordnare för stadsnät.

1 KOMMENTAR

  1. Ja, varför delegerar svenska politiker svensk beslutandemakt till Globala organ så fort de hinner? Tänk om vi skulle låsa antalet delegeringar av svensk max från riksdagen till nuvarande antal och det får inte överskridas. En som snabbt skulle få tas hemm (avslutas) för att delegera ifrån oss mer makt torde vara vad man nu gör i Polen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Åke Thunström
Åke Thunströmhttp://www.medborgarperspektiv.se
Ordförande i föreningen Medborgarperspektiv.se. Fd datachef och systemchef, affärschef och samordnare för stadsnät.

Våra sociala kanaler

Stöd Medborgarpolitik

Stöd vårt arbete med att granska regering och myndigheter. Bli gärna månadsgivare. Klicka på beloppet i knappen.

Populära artiklar

Fler inslag från Medborgarpolitik

Extrema Sverige

Föreningen Medborgarperspektiv.se anser att debattklimatet i Sverige inte är...

Bojkotta Expo

1. Expo har hindrat det demokratiska samtalet med sin...

Låt inte S smita från Islam

Till borgerliga opinionsbildare bland politiker, media och samhällsdebattörer Syftet med...

Ahlmark: Den Civila Välfärdsstaten Del 2 – Nya meningsfulla arbeten i privata sektorn

Artikeln har tidigare publicerats i NewsVoice. Att skapa nya arbeten...