Lästips
Lästips

Tucker Carlson, Santiago Abascal, Spanien och Sverige

Jag har just tittat på Tucker Carlsons intervju med Spaniens oppositionsledare (Santiago Abascal – Vox) och den var mycket intressant. Länk: https://twitter.com/i/status/1725556767365443753 Situationen i Spanien har likheter med vår egen, vilket kanske inte är någon överraskning, men bra att få bekräftat.

Vad säger vår medlem Stefan som bor i Spanien och är i händelsernas centrum:

Vänstern är en mycket destruktiv kraft oavsett var den tillämpas. En kommentar till Tucker Carlsons intervju med ledaren för högerpartiet Vox, Santiago Abascal, utifrån ett svenskt perspektiv. Tucker bedömer att Santiago Abascal är ärlig, principfast, och framför allt fullständigt orädd (och vad jag kan förstå talar han en perfekt spanska). Först, en kvalificerad ledare som Santiago Abascal hittar du inte i Sverige.

Bakgrund

Ledaren för PSOE (socialistpartiet) Pedro Sánchez har bildat en vänsterregering genom att göra en uppgörelse med det katalanska separatistpartiet Junts, som leds av Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont. Överenskommelsen ska säkra stödet för premiärministern Pedro Sánchez och innebär bland annat amnesti för alla som var inblandade i Kataloniens självständighetsrevolt 2017. En av dem är Puigdemont.

[1931 gav den dåvarande vänsterregeringen Katalonien självstyre.]

[Den 6 oktober 1934 gjorde vänstern revolt i Katalonien, men revolten slogs snabbt ned av militären. Bolsjevikrevolutionen i Asturien, som föregick revolten i Katalonien, var mycket blodig och omfattande. Även den en slogs ned av militären efter 10 dagar.]

Den tidigare ledaren för spanska Partido popular (PP) och grundaren av partiet Vox, Alejo Vidal-Quadras, har skjutits i ansiktet på öppen gata i Madrid. Hans tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt.

[Mordet på monarkisten och oppositionsledaren José Calvo Sotelo i juli 1936 utlöste en länge planerad militärkupp. Det blev startskottet till inbördeskriget.]

En timme före attentatet skrev Alejo Vidal-Quadras ett inlägg på X där han kommenterade uppgörelse – ”Vår nation kommer därmed att upphöra att vara en liberal demokrati och bli ett totalitärt tyranni. Vi spanjorer kommer inte att tillåta det.”

För att kunna ge amnesti behöver Pedro Sánchez ändra i konstitutionen, vilket är ytterst tveksamt om det är juridiskt tillämpligt. Detta är en kärnfråga för oppositionen och då även för Vox. Frågan kommer att drivas i juridiska instanser. Avsikten är att visa att vänsterregeringen kan ifrågasättas på juridiska grunder.

[I det senaste kommun och regionalvalet gick högern starkt fram. I det senaste allmänna valet gick höger också fram, fast inte lika mycket som i kommun och regionvalet. Högern har svårt att få till en allians (Vox gick tillbaka). Frågan är om det katalanska separatistpartiet Junts är vänsterinriktat]

Tucker Carlsons intervju med Santiago Abascal

Tucker: Vad står på spel för västvärlden utifrån vad som händer i Spanien?

Santiago Abascal: Spanien har varit föregångare när det gäller politisk extremism som exempelvis wokeims och vurmandet för massimmigration.

Spanien har traditionellt nära förbindelser med latin-Amerika och Iberoamerika (de länder i Sydamerika, Centralamerika och Nordamerika som har varit spanska eller portugisiska kolonier.)

Spanien kan antingen försvåra utbredningen av neokommunism eller underlätta dess utbredning.

Tucker: Försöker den nuvarande vänsterledda regeringen avskaffa demokratin?

Santiago Abascal: Vänsterregeringen har inlett en process för att kunna ge amnesti till dem som deltog i självständighetsrevolten 2017. Därmed byter Pedro Sánchez amnesti mot röster. Detta är politisk korruption.

Amnestilagen har ingen legitim plats i vår konstitution. Jurister ser denna amnestilag som slutet på demokratin. Pedro Sánchez ljög för det spanska folket för fyra år sedan, och nu ljuger han återigen för det spanska folket (angående amnestin).

Tucker: Vänsterregeringen behöver inte följa lagstiftningen/rättsstatsprincipen?

Santiago Abascal: Det är exakt detta som vi anklagar Pedro Sánchez för. Vänsterregeringen anser sig stå över lagen och behöver inte följa den.

Några politiskt väsentliga skillnader mellan Spanien och Sverige

1. Spaniens administrativa indelning är decentraliserad (sedan slutet av 1970-talet), medan Sveriges är centraliserad. Sverige styrs från Stockholm, medan Spanien styrs i stor utsträckning regionalt.

[Dagens regionindelning motsvarar 17 autonoma regioner samt 2 autonoma städer (ciudades autónomas) i Afrika – Ceuta och Melilla.  De autonoma regionerna är basen för det lokala/regional styret av de olika delarna av Spanien. De har egna parlament och “regeringar”, jämförbara med Sveriges regionfullmäktige och regioner.

De regionala parlamenten tillsätts genom direkta val i respektive region. Spanien har sedan den demokratiska transitionen på 1970-talet decentraliserat stora delar av det centrala styret till regionerna, inklusive delar av polisväsendet samt närings- och kulturpolitiken.

Vissa regioner har förhandlat sig till ytterligare makt. Bland annat har Katalonien en utökad bestämmanderätt över regionens kulturpolitik, medan Baskien har en liknande makt över finanssystem och miljöfrågor. 2017–2018 var Kataloniens autonomi tillfälligt indragen, som en följd av det ensidiga utropandet av Republiken Katalonien.]

2. Militären är stark i Spanien. Militären har sagt att man inte accepterar att någon region blir självständig. Spanjorer i allmänhet tycks vara stolta över sin militär (trots vad som antyddes i intervjun).

[Leonor av Spanien är en spansk infantinna som är kung Felipe VI:s och drottning Letizias äldsta dotter och på första plats i den spanska tronföljden. Leonor går på kadettskolan som ligger i närheten av där jag bor. Hon skall bli pilot i flygvapnet. Leonor är mycket populär.]

3. Invandringen till Spanien kommer i stor utsträckning från de forna kolonierna. Dessa invandrare kan spanska och känner till den spanska kulturen. Muslimer är inte populära i Spanien. Reconquistan firas i Spanien.

4. Katolska kyrkan/religionen har fortfarande betydelse i Spanien.

5. Familjen har en helt annan betydelse i Spanien än i Sverige.

6. Polisen i Spanien är till för att försvara civilbefolkningen, och inte som i Sverige till för att försvara ”invandrarna.”

7. Det är en tydlig skillnad mellan vad som är manligt och kvinnligt i Spanien.

8. Välfärdssystemet i Spanien är betydligt mindre och förlitar sig mycket mer på familjen än vad det gör i Sverige.

9. Etcetera …

Den största skillnaden mellan Spanien och Sverige består i att Sverige har tagit in en mycket stor andel muslimer. Sverige har inte våldskapacitet eller förmåga att hindra att muslimerna islamiserar Sverige.

Sverige står helt enkelt på fel sida i konflikten mellan den västliga civilisationen och islam. Kriget i Gasa kan mycket väl vara en katalysator. Jfr Samuel P. Huntington ”The clash of civilizations.”

Hälsningar

Stefan

Tack Stefan för en mycket klargörande betraktelse!

Den föreslagna uppgörelsen med separatistpartiet Junts påminner om Magdalena Anderssons 3,5 miljarder till kurderna för att köpa stöd.

Visas tydligt i Henrik Jönssons video: https://www.youtube.com/watch?v=IsqrTDZox_4

Är det inte socialisternas modus operandi att byta/köpa röster för att erhålla makt?

Torbjörn


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Våra sociala kanaler

Stöd Medborgarpolitik

Stöd vårt arbete med att granska regering och myndigheter. Bli gärna månadsgivare. Klicka på beloppet i knappen.

Populära artiklar

Fler inslag från Medborgarpolitik

Dan Ahlmarks artiklar om angreppen på västerlandet

Det pågår kontinuerliga angrepp på västerlandet för att bana...

Bilden av slaveriet måste nyanseras

Det är dags att aspekter som ofta förbises med...

“MENA-invånare inga offer för vit överhöghet och dominans”

Invånarna i MENA-länderna är offer – inte för vita...

LÄNDER OCH CIVILISATIONER SKILJER SIG  –  OCH  VISSA ÄR BÄTTRE!

Tidigare publicerat i Frihetsportalen 2018-04-28 Av Dan Ahlmark Det är emot...