Lästips
Lästips

Lamottes påtvingade reträtt – Inget stöd till undersökande journalist som hotas

OPINION. Denne självständige journalist  – Joakim Lamotte – som vågat avslöja utanförskapets konsekvenser får skylla sig själv efter mordhot, tycker polisen. Vi reagerar på detta tragiska bevis på skydd av angelägen journalistik. Därför har vi skrivit till Journalistförbundet, Publicistklubben, Rikspolischefen och Riksåklagaren, vilka borde ha agerat för länge sedan.

Text: Lars Bernhoff, medlem i Medborgarperspektiv.se | Bild: Joakim Lamotte, 2019. Foto: eget verk | Två öppna brev: Medborgarperspektivs protestbrev till stöd för Joakim Lamotte

Naturligtvis är det något fel när en journalist blir utlämnad till hämndbegär från de som ogillar Joakim Lamottes provokativa, men avslöjande reportage. Andra journalister vill inte gå in i trängseln med upplopp och höra hur både provokatörer och de drabbade uppfattar situation just när det händer.

Lamotte är representant för fria media och har tom tjänst bra med sin swish-journalism. 280.000 följare på Facebook har stöttat honom i många år. År 2021 redovisar hans bolag närmare 4 miljoner kronor som intäkter. Ändå vill han sluta. Klart att hoten mot familjen kan få även den starke att tveka om det är värt priset att strida för sin rätt och samhällsgärning.

”Rättsystemet är inte byggt för provokativ journalistik”

Att det är något som saknas i vår lagstiftning förstår vi när den polischefen i västra regionen tycker att lagen inte ger polisen skäl att agera. Polisen anser helt enkelt att han får skylla sig själv. Därmed vill polisen skuld i denna fråga. Att lämna nästan 200 anmälningar från Lamotte utan åtgärd trots att vissa preciserar händelser och förövare med namn måste vara oerhört frustrerande.

Medborgarperspektiv.se kommer att undersöka ett flertal aspekter som dessa händelser tvingar oss att uppmärksamma för att förstå vad som är fel och behöver ändras.

Oberoende journalister som fördjupar och breddar kunskapen hos stora läsekretsar om förhållanden som är långt den egna verkligheten ska stödjas inte utelämnas till våldsverkare som tycker annorlunda. Det handlar om den nya verkligheten som nu finns på många platser i Sverige.

Vi vet alla att journalister som är anställda på etablerade tidningar skulle få ett oerhört stöd om någon utsatte dem för hot. Polisen vet det också.

Morgan Johansson har naturligtvis inte agerat. Minister Annika Strandhäll försöker dessutom håna Joakim Lamotte på ett ovärdigt sätt. Det finns flera åtgärder och svag lagstiftning som regeringen underlåtit att agera på. Lamotte har varit aktiv i mer än 5 år på liknande sätt så det handlar inte om nya beteenden.

Föreningen Medborgarperspektiv har beslutat att lyfta denna fråga till den nivå som kan göra tydligt vad som behövs för att en ändring i både lag och praxis ska bli möjlig. Redan idag finns utrymme för polisen att agera, men uppenbart har polisen ändå tillräckliga ursäkter för att det har kunnat fortgå utan åtgärd.

Protestbreven är skickade med föreningen som avsändare. Breven publiceras i en separat artikel.

Text: Lars Bernhoff, medlem i Medborgarperspektiv.se


Admin
Adminhttps://www.medborgarpolitik.nu
Sajten Medborgarpolitik grundades i maj 2022 av föreningen Medborgarperspektiv.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Admin
Adminhttps://www.medborgarpolitik.nu
Sajten Medborgarpolitik grundades i maj 2022 av föreningen Medborgarperspektiv.

Våra sociala kanaler

Stöd Medborgarpolitik

Stöd vårt arbete med att granska regering och myndigheter. Bli gärna månadsgivare. Klicka på beloppet i knappen.

Populära artiklar

Fler inslag från Medborgarpolitik

Dan Ahlmark: Allvarliga brister i den svenska författningen och inom partierna

Artikeln har tidigare publicerats på NewsVoice. Det är tydligt, att...

126 saker som media inte gärna skriver om.

Nedan följer områden som svenska journalister i etablerad media...

Tricotöser

Av PATRIK ENGELLAU 13/6-24 Tidigare publicerad på Det Goda Samhället: Förr...

Public service och media i övrigt måste förmedla kunskap om Islam.

  Man kan inte bygga en demokrati på okunskap. Det...