Lästips
Lästips

Medborgarperspektivs protestbrev till stöd för Joakim Lamotte

OPINION. Medborgarperspektiv skrev idag om den oberoende journalisten Joakim Lamotte som rapporterat om utanförskapet i Sverige. Nu har han hoppat av efter nya hot mot sin familj. Svenska myndigheter och medieorganisationer har valt att inte agera mot hoten.

Bildmontage: Riksåklagare Petra Lundh (pressfoto: Thomas Carlgren, Aklagare.se), Rikspolischefen Anders Thornberg (foto, Joakim Berndes, CC BY 4.0), SJF:s ordförande Ulrika Hyllert (pressfoto: Tor Johnsson, sjf.se) och Publicistklubbens ordförande Robert Ascgberg (foto: Sofia Nahringbauer, Aftonbladet)

Medborgarperspektiv har därför skickat protestbrev till Journalistförbundet, Publicistklubben, Rikspolischefen och Riksåklagaren. Protestbreven som signerats av Åke Thunström, ordförande i Medborgarperspektiv, skickades till de passiva parter som inte agerat till Lamottes försvar. Vi publicerar dem som öppna brev. De två breven har delvis samma innehåll.

Protestbrev till Journalistförbundet och till Publicistklubben – Varför har ni inte stöttat Lamotte i alla hans polisanmälningar om hot?

Lamotte är en känd röst i samhällsdebatten och borde därför vara berättigad till skydd och uppmärksamhet. Men han ser sig nu tvingad att överge journalistiken p.g.a upprepade hot. Lamotte har gjort hundratals anmälningar med i vissa fall namnet på den som hotat, men ingen av dem har lett till åtal; det verkar som om de helt enkelt lagts åt sidan, utan polisutredning.

Oss veterligen har ni som förbund inte uppmärksammat och stöttat Lamotte i denna märkliga rättsliga hantering? Varför i så fall?

Ironiskt nog har rättsväsendet åtalat en person för vidarespridning av en förklenande artikel som Lamotte skrivit om Näthatsgranskaren Tomas Åberg. Rättsväsendet agerar alltså när det gäller förtal av en person i samhällsdebatten men inte när en samhällsdebattör som Lamotte utsätts för hundratals hot. Detta är mycket märkligt.

Som medborgare och som förening, Medborgarperspektiv.se, önskar vi nu veta varför ni varit så passiva. Vår förenings ändamål är att främja en saklig och allsidig samhällsdebatt med värnande av yttrandefriheten. Den friheten anser sig Lamotte med sina 280 000 följare uppenbarligen inte längre kunna utnyttja p.g.a. hot.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter säger: ”Jag vill uppmana alla som utsätts för hat och hot att anmäla det till polisen” med anledning av Lamotte tillkännagav att han avslutar sin journalistik. Han har gjort det.

Återigen: Varför har ni inte stöttat Lamotte?

Protestbrev till Rikspolischefen och till Riksåklagaren – Varför har rättsväsendet inte åtalat personer som hotat journalisten Joakim Lamotte?

Lamotte är en känd röst i samhällsdebatten och borde därför vara berättigad till skydd och uppmärksamhet. Men han ser sig nu tvingad att överge journalistiken p.g.a upprepade hot. Lamotte har gjort hundratals anmälningar med i vissa fall namnet på den som hotat, men ingen av dem har lett till åtal; det verkar som om de helt enkelt lagts åt sidan, utan polisutredning.

Märkligt nog har rättsväsendet åtalat en person för vidarespridning av en förklenande artikel som Lamotte skrivit om Näthatsgranskaren Tomas Åberg. Här har man alltså reagerat när det gäller förtal av en person i samhällsdebatten men inte när en samhällsdebattör som Lamotte utsätts för allvarliga hot.

Se även artikel om detta i Det Goda Samhället: Gästskribent Åke Thunström: Varför stöttar ingen Lamotte?

Vi kräver nu som medborgare och som förening, Medborgarperspektiv.se, att ni förklarar er passivitet. Föreningens ändamål är att främja en saklig och allsidig samhällsdebatt med värnande av yttrandefriheten. Den friheten anser sig Lamotte med sina 280 000 följare uppenbarligen inte längre kunna utnyttja p.g.a. hot.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter säger ”Jag vill uppmana alla som utsätts för hat och hot att anmäla det till polisen”, med anledning av Lamottes tillkännagivande att han avslutar sin journalistik.

Han har gjort just det, anmält i massor, men varför har rättsväsendet inte agerat?


Admin
Adminhttps://www.medborgarpolitik.nu
Sajten Medborgarpolitik grundades i maj 2022 av föreningen Medborgarperspektiv.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Admin
Adminhttps://www.medborgarpolitik.nu
Sajten Medborgarpolitik grundades i maj 2022 av föreningen Medborgarperspektiv.

Våra sociala kanaler

Stöd Medborgarpolitik

Stöd vårt arbete med att granska regering och myndigheter. Bli gärna månadsgivare. Klicka på beloppet i knappen.

Populära artiklar

Fler inslag från Medborgarpolitik

Public service och media i övrigt måste förmedla kunskap om Islam.

  Man kan inte bygga en demokrati på okunskap. Det...

Fria media står och stampar

Fria media är idag en vital aktör i samhällsdebatten....

Rätt och fel om invandringen

Syftet med denna text är att förse opinionsbildare med...

Dan Ahlmarks artiklar om angreppen på västerlandet

Det pågår kontinuerliga angrepp på västerlandet för att bana...