Lästips
Lästips

Bojkotta Expo

1. Expo har hindrat det demokratiska samtalet med sin politiska aktivism.

Expo har förlorat sin trovärdighet genom att under lång tid ha stigmatiserat SD för åsikter som S nyligen har kommit fram till har varit riktiga. Så här sammanfattade Aftonbladet det:

Socialdemokraterna har under årtionden misslyckats med invandringspolitiken, enligt en intern rapport. En anledning tycks vara rädsla för att förknippas med Sverigedemokraterna. Jag tycker vi ska vara djupt självkritiska. Jag är kritisk både mot mig själv och mitt eget parti, säger rapportförfattaren Lawen Redar “(S).

Expo har drivit en oreserverad kritik mot allt som har gått att förknippa med SD genom användande av uttryck som högerextrem, nazism, rasism. Kritiken har försvårat och fördröjt möjligheten till sansade meningsutbyten om Sveriges politik gällande invandring. Expo använder sig t.ex. av “guilt by association” för att nå sina syften. Så har t.ex. riksdagsledamoten Elsa Widding under våren 2023 utpekats som förintelseförnekare för att ha varit på en konferens i Norge där några av deltagarna påstods vara förintelseförnekare. Skälet var att Robert Kennedy Jr:s organisation som ger juridiskt stöd till barn som drabbats av Covid skulle delta. Det Expo lyfte fram var att Kennedy (som inte ens var närvarande) långt tidigare (januari 2022) hade gjort ett uttalande med en misslyckad jämförelse med Anne Franks situation och coviddrabbade, som han omedelbart bad om ursäkt för. Denna inte relevanta händelse utnyttjade Expo bisarrt nog för att anklaga Elsa Widding för att vara associerad med förintelseförnekare.

Ett annat flagrant exempel är EXPOs misskreditering av den vitala bloggen Det Goda Samhället som snart i ett decennium framfört olika samhällsperspektiv i mer än 5 000 artiklar där variationen av skribenter har varit omfattande. EXPO skjuter in sig på en skribent som i en SD-anknuten sajt anses hetsa mot muslimer och som pratar om folkutbyte som en konsekvens av massinvandringen.

2. Expo agerar i praktiken som en åsiktspolis.

Expos verksamhet är samhällsfarlig, då den starkt påverkar tanke- och åsiktsklimatet i Sverige. Visar du offentligt en kritisk åsikt i invandringsfrågor kan du snabbt bli stämplad med standardretoriken; främlingsfientlig, rasist och nazist samt ges associationer till Anders Breivik i en artikel i tidskriften Expo, efter det riskerar du att få en rökbomb eller sten inkastad i ditt hem.

Expos sätt att registrera rättsfall som sedan ger underlag för åsikter är starkt ifrågasatt och ligger nära gränsen för vad som är lagligt i Sverige. Konsekvenserna för vanliga laglydiga människor kan bli förödande.

3. Expo är på villovägar.

Att Expo förflyttat sig från en respekterad roll i den anda som en av grundarna Stieg Larsson (författare av Millenium-trilogin) drev med stor objektivitet på 90-talet har nu även en del media vågat ta upp. Så här skriver ledarskribenten Håkan Boström i GP (oberoende liberal):

Man måste välja mellan rollen som oberoende granskare och politisk aktivist. Tyvärr har tidskriften Expo valt det senare. Bakgrunden är förstås Sverigedemokraternas framgångar. I Expos värld är landets tredje största parti i allt väsentligt samma parti som det var när det bestod av en spillra kufar och skinnskallar i början på 1990-talet.

Det man ägnar sig åt är aktivism. Det är synd eftersom det undergräver Expos trovärdighet i granskningen av de verkligt våldsbejakande och rasistiska grupper som finns idag.”

4. EXPO har kvävt debatten.

Vi vill genom denna skrivelse göra det tydligt att stiftelsen Expo inte längre lever upp till den förhöjda position som den ursprungligen förtjänade. Det är inte rimligt att ledande media fortsätter att okritiskt vidarebefordra de beskyllningar för rasism, nazism som Expo rutinmässigt slungar ur sig. Partiet SD är varken högerextremt eller samhällsfarligt. Vi behöver inte gilla SD men att onyanserat svartlista partiet försvårar öppen och konstruktiv debatt. Socialdemokraterna har nu visat vägen till att våga ompröva tidigare ställningstaganden. Det behöver göras i fler frågor av många inom media. Först då kan vi diskutera hur vi kan lösa problemen som skapades under den tid då våra partier nöjde sig med att tycka tvärtom som SD. Det är dags att ta ut en ny kurs för en bättre samhällsdebatt.

Expo agerar idag som en politisk aktivist och bör inte längre okritiskt anlitas av media och särskilt Public Service.

Vi som kräver detta är den ideella föreningen Medborgarperspektiv.se. Vi har genom skilda yrkesvägar breda erfarenheter och insikter vilket fått oss att reagera emot att EXPO anlitas av massmedia okritiskt. Vi tar inte ställning för SD som parti utan invänder mot det sätt på vilket EXPO har valt att brunsmeta ett parti som det år 2024 inte finns några skäl att utesluta ur den allsidiga debatt som Sverige så väl behöver. Vi behöver gå vidare när så många partier nu insett att de har skäl att ompröva sina tidigare okritiska ställningstaganden i migrationsfrågor.

Inget riksdagsparti är förtjänt av att generellt utestängas från en nödvändig samhällsdebatt för att en aktivistisk organisation inte har lyckats anpassa sin verklighetsuppfattning från 90-talet. Vi kallar det för att värna medborgarperspektivet.

Medlemmarna i föreningen

Medborgarperspektiv.se

Ordf Åke Thunström

2024-01-21

Lobbydokument nr 2


Föregående artikel
Nästa artikel
Åke Thunström
Åke Thunströmhttp://www.medborgarperspektiv.se
Ordförande i föreningen Medborgarperspektiv.se. Fd datachef och systemchef, affärschef och samordnare för stadsnät.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Åke Thunström
Åke Thunströmhttp://www.medborgarperspektiv.se
Ordförande i föreningen Medborgarperspektiv.se. Fd datachef och systemchef, affärschef och samordnare för stadsnät.

Våra sociala kanaler

Stöd Medborgarpolitik

Stöd vårt arbete med att granska regering och myndigheter. Bli gärna månadsgivare. Klicka på beloppet i knappen.

Populära artiklar

Fler inslag från Medborgarpolitik

Dan Ahlmark: Allvarliga brister i den svenska författningen och inom partierna

Artikeln har tidigare publicerats på NewsVoice. Det är tydligt, att...

126 saker som media inte gärna skriver om.

Nedan följer områden som svenska journalister i etablerad media...

Tricotöser

Av PATRIK ENGELLAU 13/6-24 Tidigare publicerad på Det Goda Samhället: Förr...

Public service och media i övrigt måste förmedla kunskap om Islam.

  Man kan inte bygga en demokrati på okunskap. Det...