Lästips
Lästips

Få svenskar verkar ha helhetsinsikt i de samhällspolitiska frågorna – Valet 2022

Medborgarpolitik ställde några samhällspolitiska frågor till slumpvis utvalda personer i centrala Stockholm vid olika tillfällen under våren. “Svaren visar på ett stort informationsbehov och få verkar förstå helheten”, kommenterar den oberoende journalisten Robert Rosenkvist.

Sammanställning: Knapptryckarna, admin | #valet2022

Yngre kvinna: Det är “en mycket dålig ide” att pengar tas från miljardbudgeten till migration för att ge till vården

En yngre person som är sjuksköterskestudent speglar uppfattningen om att migrationen till Sverige ger fler arbetstillfällen, fler arbetstagare, mer skatt till staten som i sin tur ger mer pengar till vården.

Den intervjuade anser även att de som kommer till Sverige är mycket arbetsvilliga och tar “skitjobben” som svenskar inte vill ha. En lösning på det kan vara att de mindre eftertraktade jobben får högre löner.

Sjuksköterskestudent. Foto: Victor Mosten för Medborgarpolitik
Sjuksköterskestudent. Foto: Victor Mosten för Medborgarpolitik

Sjuksköterskestudenten anser att det inte slösas med pengarna i Sverige, men att finns människor i landet som har mycket kapital, men som inte betalar för sig. Lösningen är, enligt studenten, rättvisare skatter, att de som tjänar mycket ska betala mest skatt.

Robert Rosenkvist nämner att ekonomidocent Jan Tullberg beräknat att massinvandringen kostar Sverige 250 miljarder kronor per år och ställer frågan om pengar från denna budget inte borde användas i vården och för att bygga bostäder.

Sjuksköterskestudenten anser att det är en fullt rimlig utgift. Hon nämner att 30 miljoner kronor ska ju gå till Södermalms träd: “250 miljarder är inte en skrämmande hög siffra. Jag tycker den är låg”. Hon anser att det är “en mycket dålig ide” att pengar tas från miljardbudgeten och ges till vården och bostadsbyggandet för att det “kommer göra samhällsklyftorna större”.

Den sista frågan som Rosenkvist ställer handlar om det är lätt eller inte att få kontakt med svenska politiker. Sjuksköterskestudenten svarar sammanfattningsvis “ja” på de frågan.

Foto: Victor Mosten för Medborgarpolitik
Foto: Victor Mosten för Medborgarpolitik

En äldre kvinna: Sverige har gott om plats för att ta emot migranter

En äldre kvinna som arbetar inom vården anser att Sverige har gott om plats för att ta emot migranter från till exempel Ukraina och att Sverige även har mycket pengar för att klara det.

“Åk upp till Lappland och titta” … “Och min största skräck är att Jimmie Åkesson åker liksom en raket upp i valrörelsen och det är det sista jag vill se”, säger kvinnan.

När Rosenkvist ställer frågan om kostnaden på 250 miljarder kronor per år är rimlig för att betala för massinvandringen svarar kvinnan med en motfråga om det är rimligt att folk smiter från skatten och hävdar att det handlar om samma summa per år.

Kvinnan anser att svenska politiker inte är speciellt anträffbara för allmänheten.

Yngre man: Sverigedemokraterna övergav Swexit

Rosenkvist intervjuar en yngre man som anser att återvandringen och Swexit är de viktigaste frågorna i svensk samtida politik. Just Swexit är en fråga som Sverigedemokraterna övergivit utan debatt, anser mannen.

Äldre man: Göran Perssons ord kanske inte vägde så tungt

En äldre man säger att kontanternas bortfall är en dålig utveckling och att klyftorna ökar i samhället. Mannen säger att vi har haft råd med att ha kontanter under hela kapitalismens historia och vi kan gott fortsätta att ha dem kvar för att minska sårbarheten vid till exempel strömavbrott då informationstekniken slutar fungera.

Foto: Victor Mosten för Medborgarpolitik
Foto: Victor Mosten för Medborgarpolitik

Mannen är även skeptisk till elbilar som han menar är oerhört tunga och energi- och resursslukande kapitalvaror som snabbt äter upp fördelarna med eldrift. Mannen undviker att kritisera miljörörelsen och säger att det ytterst handlar om enskilda människors dagliga beteende gällande energianvändningen och källsortering. Han säger även att planerat åldrande är förkastligt och en del av kapitalismen.

Han menar att roten till allt ont handlar om människors kamp för att ständigt bli rikare “samtidigt som det är miljöförstörande av högsta rang”. Mannen anser att den tidigare statsministern Göran Perssons (S) ord kanske inte vägde så tungt eftersom Persson å ena sidan säger att den som är utan bankskuld är fri, men å andra sidan efter sitt ämbete började arbeta för Swedbank.

Sammanställning: Knapptryckarna, admin | #valet2022

 


Admin
Adminhttps://www.medborgarpolitik.nu
Sajten Medborgarpolitik grundades i maj 2022 av föreningen Medborgarperspektiv.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Admin
Adminhttps://www.medborgarpolitik.nu
Sajten Medborgarpolitik grundades i maj 2022 av föreningen Medborgarperspektiv.

Våra sociala kanaler

Stöd Medborgarpolitik

Stöd vårt arbete med att granska regering och myndigheter. Bli gärna månadsgivare. Klicka på beloppet i knappen.

Populära artiklar

Fler inslag från Medborgarpolitik

Public service och media i övrigt måste förmedla kunskap om Islam.

  Man kan inte bygga en demokrati på okunskap. Det...

Fria media står och stampar

Fria media är idag en vital aktör i samhällsdebatten....

Rätt och fel om invandringen

Syftet med denna text är att förse opinionsbildare med...

Dan Ahlmarks artiklar om angreppen på västerlandet

Det pågår kontinuerliga angrepp på västerlandet för att bana...