Lästips
Lästips

Sverige måste bejaka kapitalismen

Tidigare publicerad på SVTBLOGG (21 Oktober 2022, Thomas Ek)

En stor förändring är på gång i Sverige. En politisk förändring. Till förmån för vår nytillträdda regering blåser vindarna nu åt rätt håll och det har sin orsak i hur vår gamla regering skött sitt uppdrag. Miljontals svenskar lider eftersom deras framtidstro har krossats, mestadels på grund av inflationen. Den urholkar köpkraften hos alla svenskar. Och även om du är superrik, vilket är en mycket liten andel av befolkningen, så ser du att din rikedom minskar drastiskt. Folk är oroliga och skulden till det här den ligger hos vår nu bortröstade regering och, våra ohederliga medier.

Sveriges arbetarklass och medelklass har emellertid tyvärr, genom vår public serviceverksamhet, omformats till fega små menlösa expediter. Så här var det inte förr. Förändringen, den har enligt min uppfattning skett under de senaste låt oss säja 20-30 åren.

Om du tittar på SVT nyheterna då ser du att de förmedlar narrativet att kapitalism är ett uttryck för orättvisa och girighet. Det där är en partisk, ideologiskt betingad bild. Och den bilden, den har tagit skruv.

Kapitalism är ett rättvist, naturligt och bra system, för alla. Kapitalism är välgörande och den ger oss välstånd.

Kapitalism går ut på att tävla vilket bygger på meriter. Kapitalism är merit. Att tävla, producera och konsumera så mycket som möjligt är därför bra, för alla. Att tävla är utmanande, välgörande och naturligt.

Om folk kunde förstå hur fantastiskt detta inspirerande och rättvisa system i själva verket är då skulle barnen i våra skolor informeras om det här. Då skulle det bli fart på Sverige igen. Men det sker inte i Sverige. Varför? – Det beror på att vi inte förstår bättre. Varför gör vi inte det? Det beror på våra ohederliga medier – korrupt media, fake news & vår public service-verksamhet. Inget annat. Av det skälet aktar sig vår politikerkår noga när de ska föra kapitalism på tal.

Den 26 juni 1959 fick Floyd Pattersson Inför 30 000 åskådare på Yankee Stadium i New York smaka på Ingemar Johanssons merit ”Tors Hammare”. Ingemars meriter gav honom framgång och pengar. Genom att Ingemar använde sig av USA:s kapitalistiska system som är ett rättvist system så kunde Ingemar försörja sig.

När AIK och Djurgårdens IF tävlar i fotboll på Råsunda i Stockholm, då vinner det laget som har bäst meriter. Vilket genererar pengar till laget, till spelarna, och till arrangörerna.

När Honda, Ferrari och Toyota tävlar i Formel 1 då vinner det laget som har bäst meriter. Alla vet, att det är så.

Men den här kunskapen, denna glasklara logik, att det är kapitalismen som genom våra meriter ger oss välstånd, den insikten förtrycks och undanhålls av vårt public service. Och det av partiska skäl. Varför gör de så? Vårt public service tycker inte om kapitalism, och det har smittat av sig. Vi svenskar känner därför ofta lite obehag när kapitalism nödvändigtvis måste föras på tal. Det här är det avgörande skälet till att Sverige har urholkats på sitt välstånd. Inget annat.

”Greed Is Good”
I filmen “Wall Street” från 1987 säger den osympatiske dock smarta affärs-mannen Gordon Gekko som spelas av Michael Douglas;

 – Girighet, i brist på ett bättre ord, är bra.

Han fortsatte med att framhålla att girighet är en ren drift; som fångar essensen av den evolutionära andan. Girighet, i alla dess former; girighet efter livet, efter pengar, efter kärlek, för kunskap har markerat mänsklighetens uppgång.

Denna för många obekväma, svårsmälta sanning och glasklara logik, den förtrycks och undanhålls av vår mediakår. Och det återigen, av partiska skäl. Ty plattformen som hela vår public serviceverksamhet vilar på och utgår från, den är progressiv vänster. De vill inte ha meritbaserad kapitalism i Sverige. Så är det. Den här partiskt förmedlade bilden den tar skruv hos svenskarna. Verksamheten påverkar oss.

Problemet med socialism är att du så småningom får slut på andras pengar. ‘Margaret Thatcher’.

Det här är det avgörande skälet till att Sverige har urholkats på sitt välstånd.

Om vi ska få någon varaktig ändring på Sverige, då måste kapitalismen återigen bejakas. Att uppnå den ändringen det är inte möjligt om vår nuvarande public serviceverksamhet tillåts fortgå orörd. En ändring på den här punkten måste komma till stånd. Om så inte sker, då kommer vår nytillträdda höger regering bli kortvarig. De kommer sannolikt inte att klara av det oerhört kraftiga motståndet som våra korrupta medier, fake news & vår public serviceverksamhet sprider ut. Med följd att de sannolikt inte kommer att kunna klara av sitt uppsatta mål att få Sverige på fötter igen.

Den yngre generationen, de yngre svenskarna, de gillar inte alls det som är meritbaserat. De vill försörjas. Opinionsundersökningar som visar hur de röstar bekräftar denna tes. Eftersom de inte är så säkra på att de kan konkurrera i en kapitalistisk konkurrenskraftig ekonomisk ekonomi faller de ner i fällan. – Ja, jag vet inte om jag kan göra det, för jag jobbar inte riktigt hårt. Jag vet egentligen inte så mycket, jag är inte riktigt intresserad och jag spelar hellre på min telefon och dator och gör vad jag vill. Så jag vet att jag inte kommer att kunna tävla mot någon som är riktigt ambitiös. Så jag vill hellre att regeringen ger mig saker. Jag vet att det kommer att vara begränsat. Jag kommer att ha en viss summa, men den summan är allt jag behöver för att göra det jag vill göra just nu. När vederbörande om några år blir 40 och de får 3 barn då kommer det icke att bli bekvämt. (Alltför många ungdomar begriper tyvärr inte att alla människor har talang).

Det faktum att kapitalism är det enda etiskt sanna ekonomiska system som finns på vår planet, det resonemanget stöds också av vad jag förstår av bibeln. Föreställningen att det finns en moralisk jämlikhet mellan socialism och kapitalism är inget annat än bedrägeri.

Sverige måste göra en omstöpning av svensk media. Det gäller både Sveriges public service och den monopolsituation som det övriga ledande svenska media etablissemanget råder över. Tillståndet förhindrar all möjlighet till att få en riktig demokrati att fungera därför den drivs av desinformation (exempel). Det här angår och berör även bildade och kunniga människor. Människor som betraktar sig själva som allmänbildade förser sig inte med information från någon annan av de gängse nyhets-förmedlarna. De uppfattar, tror och tycker att de är välinformerade. Det är dom inte. De är lurade (exempel). Det här är ett mycket, allvarligt problem.

Om vår nyvalda regering som första västerländska land, gjorde slag i saken med att skrota vårt public service och startade ett nytt som fungerar som det är tänkt, då skulle Sverige snabbt bli västerlandets i särklass mest framgångsrika land. Och det på rekordfart. Här finns hissnande möjligheter.


Thomas Ek
Thomas Ekhttps://svtblogg.se
Thomas Ek är medlem i Medborgaperspektiv.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Thomas Ek
Thomas Ekhttps://svtblogg.se
Thomas Ek är medlem i Medborgaperspektiv.se

Våra sociala kanaler

Stöd Medborgarpolitik

Stöd vårt arbete med att granska regering och myndigheter. Bli gärna månadsgivare. Klicka på beloppet i knappen.

Populära artiklar

Fler inslag från Medborgarpolitik

Rätt och fel om invandringen

Syftet med denna text är att förse opinionsbildare med...

Dan Ahlmarks artiklar om angreppen på västerlandet

Det pågår kontinuerliga angrepp på västerlandet för att bana...

Bilden av slaveriet måste nyanseras

Det är dags att aspekter som ofta förbises med...

“MENA-invånare inga offer för vit överhöghet och dominans”

Invånarna i MENA-länderna är offer – inte för vita...