Lästips
Lästips

Läkare om våra två kön.

2 KÖN OCH MEDFÖDDA KÖNSSKILLNADER I HJÄRNAN.

Av Bernhard Mollerup


Barn ska inte konfronteras med frågor om sin könsidentitet. Barns rätt till en lugn och beskyddad barndom ska respekteras.

Det finns tydliga skillnader i vad killar och tjejer ritar. Flickor föredrar att rita mänskliga figurer, blommor och fjärilar och fridfulla scener, medan helst pojkar ritar mekaniska saker, vapen, fordon och flygplan, och de gillar att rita konflikter.

Färgvalet är också olika för pojkar och tjejer. Tjejer föredrar pastellfärger som rött, orange och gult, medan killar föredrar starka färger och starka kontraster. Vissa könsskillnader visar sig så tidigt att de bara kan ha uppstått i fosterlivet. Från första dagen efter födseln föredrar flickor att titta på ansikten, medan pojkar föredrar att titta på mekaniska föremål som rör sig.

“Sexuell läggning beror endast på uppfostran”! Det tyckte framför allt de militanta feministerna och de menade att sexuell läggning kunde påverkas av uppfostran. Enligt wokerörelsen är homosexualitet ett livsstilsval och det finns ett spektrum av könsidentiteter. Forskarna säger nu definitivt att det inte går att påverka eller ändra den sexuella identiteten efter födseln. Det skulle så innebära att mäns och kvinnors hjärnor fungerar olika, men borde det verkligen finnas skillnader i hjärnan? Skulle mäns och kvinnors hjärnor verkligen vara olika?

Hjärnforskning visar nu på många specifika skillnader i hjärnan hos män och kvinnor. Enligt Dick Swaab har hundratals skillnader hittats i hjärnan hos män och kvinnor. Han har gjort autopsi av hjärnan från människor där den sexuella läggningen var känd.

Hjärnan är uppbyggd av hjärnstammen som sköter många automatiska funktioner, av den grå substansen som utgör hjärnbarken, och mellan hjärnstammen och hjärnbarken finns den vita substansen som bildar förbindelser mellan den grå substansen och hjärnstammen. Olika delar av den vita substansen är specialiserade för olika uppgifter, och inom den vita substansen finns det olika centra, som egentligen är grå, och som dessutom är specialiserade för olika uppgifter. De kallas ”kärnor”, och de finns djupt inne i den vita substansen. Den grå substansen ffa. hjärnbarken tar hand om högre funktioner och består av nervceller, neuroner, medan den vita substansen består av neuronernas utväxter som bildar förbindelser mellan neuronerna. Den vita substansens kärnor består av nervceller, precis som i hjärnbarken. Det finns många större och mindre kärnor inom den vita substansen.

Den suprachiasmatiska kärnan sitter ovanför punkten där syns vägarna korsas, och 1990 upptäckte forskare att den är dubbelt så stor hos homosexuella män som hos heterosexuella män. Forskare från Stockholm Brain Institute har undersökt sferomoner, doftämnen som utsöndras från svett och urin. Sfäromonernapåverkar omedvetet sexuellt beteende. Det manliga sfäromonetstimulerar aktiviteten i hypotalamus hos kvinnor och homosexuella män, men inte hos heterosexuella män. Lesbiska kvinnor reagerade på sfäromon från heterosexuella kvinnor.

Samma forskare fann också fler samband mellan amygdala (en kärna) och andra delar av hjärnan hos heterosexuella kvinnor och homosexuella män än jämförd med heterosexuella män och lesbiska kvinnor. Funktionella skanningar visade också olika aktivitet hos män och kvinnor när de presenterades med bilder av ett kvinnligt ansikte. Heterosexuella män och lesbiska kvinnor visade mer aktivitet i thalamus och frontal cortex (PFC) (den främre delen av hjärnbarken) än jämförd med heterosexuella kvinnor och homosexuella män, som visade högre aktivitet i samma delar av hjärnan när de visades bilder av ett manligt ansikte.

En del av forskningen om hjärnans strukturer görs på kadaver, och kan endast göras på personer som har donerat sina kroppar till forskningen. När det gäller sällsynta sjukdomar och avvikelser från det normala är materialet inte stort, så om en sjukdom eller tillstånd bara inträffar hos en av 5 000 personer behövs många donatorer innan man ser någon avvikelse i hjärnan. En del av striaterminalis (en kärna) som kallas BSTc är dubbelt så stor hos män som hos kvinnor.

Transsexuella är människor som känner att de är födda i en kropp av fel kön, och hos dem spelar BSTc-kärnan en roll. Det finns transsexuella män som känner sig som kvinnor, MtF (man till kvinna), och det finns kvinnor som känner sig som män, FtM. MtF förekommer hos en person av 10 000 och FtM hos endast en av 30 000. MtF-transsexuella har en “kvinnlig” BSTc. Hos FtM-transsexuella har det varit svårt att testa teorin i forskningen på hjärnor från döda. FtM är mycket sällsynt, men i de få dokumenterade fallen har BSTc varit “manlig”.

Så om frågan är om det finns ett spektrum av könsidentiteter är svaret nej. Genetisk finns 2 (två) kön. Könskromosomerna är olika så män har YX och kvinnor har XX. Det finns varianter med YYX, XXX och flera andra; dessa är förknippade med problem, i vissa fall med allvarlig sjukdom.

Det finns alltså avvikelser i kromosomernas reproduktion, där resultatet inte blir som det ska. Utvecklingen av hjärnans könsidentitet sker i andra delen av graviditeten. Orsaken är i regel hormonella störningar.

Kanske någon undrar? Svaret är ja, homosexualitet finns också i djurriket. Transfrågan däremot kan inte besvaras, vi kan inte fråga djuren om hur de identifieras sig.

Speciellt frågan om transsexualitet har blivit stor i Sverige. Även om det endast födds 40 transbarn per år. Jämfört med att det sammanlagd födds kring 105 000 barn årligen.

För många HBTQ personer vill det känns som en besvikelse att läsa att hans, hennes eller hens könsidentitet beror på ett systemfel i reproduktionen eller i fosterlivet. Alla människors värdighet ska respekteras.

Barn utvecklar sig inte med samma hastighet; några utvecklar sig snabbt, andra långsamt. En del barn utvecklar sina könsdelar och sin könsidentitet mycket sent och kan lätt påverkas av aktivister, de kan lätt tro att de verkligen är transpersoner och måste ha hormonterapi eller opereras.

Referenser:

https://en.wikipedia.org/…/Neuroscience_of_sex

Dick Swaab, We are our Brains, Penguin Books 2015, side 64-76

Owen, James. “Gay Men, Straight Women Have Similar Brains”. National GeographicNews http://news.nationalgeographic.com/…/06/080616-gay-brain


Admin
Adminhttps://www.medborgarpolitik.nu
Sajten Medborgarpolitik grundades i maj 2022 av föreningen Medborgarperspektiv.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Admin
Adminhttps://www.medborgarpolitik.nu
Sajten Medborgarpolitik grundades i maj 2022 av föreningen Medborgarperspektiv.

Våra sociala kanaler

Stöd Medborgarpolitik

Stöd vårt arbete med att granska regering och myndigheter. Bli gärna månadsgivare. Klicka på beloppet i knappen.

Populära artiklar

Fler inslag från Medborgarpolitik

Rätt och fel om invandringen

Syftet med denna text är att förse opinionsbildare med...

Dan Ahlmarks artiklar om angreppen på västerlandet

Det pågår kontinuerliga angrepp på västerlandet för att bana...

Bilden av slaveriet måste nyanseras

Det är dags att aspekter som ofta förbises med...

“MENA-invånare inga offer för vit överhöghet och dominans”

Invånarna i MENA-länderna är offer – inte för vita...