Lästips
Lästips

Ett mail till SvDs chefredaktör.

Bästa Tove!

Tack för ledaren “Vi behöver en Lex Luna” som innehöll mer uppgifter om den horribla händelsen om nioåriga Luna i Skellefteå. Den innehöll mer uppgifter än vad som tidigare presenterats i SvD. Uppgifter som allmänheten bör få ta del av för att förstå det ohyggliga som hänt.

I ledaren diskuteras vilka myndigheter som borde gjort något, eller något mer, och slutsatsen som läsaren kan dra är att myndighetssverige är oförmöget att klara det. Vad du inte tar upp vilket är den viktigaste frågan – är varför den här familjen befinner sig i Sverige. (En detalj som inte fanns med var hur många barn familjen med frånvarande pappa hade). Detta är viktig information då invandringspolitiken är i centrum för debatten. Å ena sidan de som vill ha totalstopp och å andra de som inte accepterar totalstopp utan vill tillåta “kvotflyktingar” m.fl. En mamma med barn (kanske många) från Etiopien låter som ett kvotflykting fall. Om det förhåller sig så har de som motsätter sig totalstopp ett stort ansvar för det skedda.
Utöver det som Luna och hennes nära och käras utsatts för (faktiskt värre än ett mord) så innebär beslutet att släppa in familjen betydande offentliga utgifter. Kvinnan och hennes barn lever och kommer sannolikt att leva länge på bidrag, pojken ifråga har haft en assistent i skolan. Rättspsykiatrisk vård som tonåringen dömts till kostar antagligen någon miljon per år (vanligt fängelse kostar enligt uppgift 3000:- per dygn, rättspsykiatrisk vård är sannolikt dyrare).
Slutsatsen av din genomgång av de olika myndigheternas oförmåga att hantera problematiska fall borde ha resulterat i att man inte släppte in individer i Sverige som man inte har garantier för att de kommer att sköta sig. I andra sammanhang brukar politiker tala om nolltolerans, ett koncept som i detta fall har sin givna plats.
SvD tillsammans med andra medier har ett ansvar för det skedda genom undermålig rapportering om sakförhållanden och som präglats av att man istället klistra på de som ifrågasatt den förda politiken etiketten “främlingsfientlig” och/eller “högerextremistisk” istället för att ställa de som tillåter vem som helst in i landet mot väggen.
Hälsningar
Bengt Holmgren

Åke Thunström
Åke Thunströmhttp://www.medborgarperspektiv.se
Ordförande i föreningen Medborgarperspektiv.se. Fd datachef och systemchef, affärschef och samordnare för stadsnät.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Åke Thunström
Åke Thunströmhttp://www.medborgarperspektiv.se
Ordförande i föreningen Medborgarperspektiv.se. Fd datachef och systemchef, affärschef och samordnare för stadsnät.

Våra sociala kanaler

Stöd Medborgarpolitik

Stöd vårt arbete med att granska regering och myndigheter. Bli gärna månadsgivare. Klicka på beloppet i knappen.

Populära artiklar

Fler inslag från Medborgarpolitik

Public service och media i övrigt måste förmedla kunskap om Islam.

  Man kan inte bygga en demokrati på okunskap. Det...

Fria media står och stampar

Fria media är idag en vital aktör i samhällsdebatten....

Rätt och fel om invandringen

Syftet med denna text är att förse opinionsbildare med...

Dan Ahlmarks artiklar om angreppen på västerlandet

Det pågår kontinuerliga angrepp på västerlandet för att bana...