Lästips
Lästips

Skattemiljarder slösas på missriktade klimatåtgärder – SVT uppfostrar oss

EKONOMI & KLIMAT. Kajsa Gudmundson som är projektledare på SVT anser att så kallad klimatskepticism handlar om en förnekelse om att klimatet förändras. De flesta sakkunniga förnekar dock inte klimatförändringar i sig utan klimatpolitiken och att orsakerna till klimatförändringar de facto beror på antropogen koldioxid.

Intervju: Robert Rosenkvist | Text: Medborgarpolitik, redaktion | Bild: SVT Debatt. Foto: Albin Olsson. Licens: CC BY 3.0

Kajsa Gudmundson anser dock att sakläget är befäst, att klimatförändringarna beror på koldioxid, och att det därför inte längre finns anledning att debattera eller undersöka andra orsaker. Hon menar att det skulle vilseleda publiken, att det blir en “missriktad bild mot publiken”.

Skattemiljarder slösas på missriktade klimatåtgärder

Det enorma problemet som då uppstår med denna filosofi är att om klimatpolitiken baseras på ovetenskapliga och felaktiga uppfattningar om klimatförändringar kommer denna politik att skada samhället och kosta oerhörda summor skattepengar i missriktade åtgärder över hela världen.

All forskning innebär alltid att det finns olika uppfattningar. SVT vill uppenbart förenkla verkligheten mer än vad forskarna själva kan stå bakom. Förenklingar av verkligheten ska tydligen göra politikernas förenklade åtgärder till den enda rimliga åtgärden.

Så är det tex med att vindkraft. Den motiveras med enorma subventioner för att det är nästan den enda energi som är förnybar. Verkligheten är mer komplex och vid ett närmare studium framgår ett uppförstorat problem som legaliserar överdrivna åtgärder.

Ett skifte från förnybart till fossilfritt är exempel på hur hela repertoaren av åtgärder för att minska koldioxidutsläpp kan genomföras. 

Det är alltså inte SVT:s uppgift att överförenkla för att få tittarna att tro att det endast finns en typ av klimatåtgärder.

I verkligheten måste vi tillåta många olika typer av åtgärder till dess att vetenskapen och utvärderingar har visat vad som fungerar i praktiken till kostnader som vi kan acceptera.

Klimatpolitik baserad på ovetenskapliga och felaktiga uppfattningar om klimatförändringar kommer att skada samhället och kosta oerhörda summor skattepengar i missriktade åtgärder över hela världen. 

Läs gärna GS artikel om vindkraftverk och 100 miljarder kr som det kostat oss när enbart lösningen att behålla de 6 nedlagda kärnkraftverk hade kunna få oss att avstå från vindkraftverk helt.

SVT2 följer IPCC, inslag från 2011. Foto: SVT
SVT2 följer IPCC, inslag från 2011. Foto: SVT

Ett annat exempel på drastisk åtgärd som kan vara helt meningslös är när Nordirland måste avliva mer än 1 miljon får och nötkreatur för att uppnå ett rättsligt bindande klimatutsläppsmål, enligt artiklar i The Guardian.

Senaste gången en så kallad klimatpolitikskeptiker fick vara med i SVT var 2011 när Maggie Thauersköld Crusell ensam debatterade mot flera experter som hävdade att endast IPCC har rätt.

Text: Medborgarpolitik, redaktion

Relaterat


Admin
Adminhttps://www.medborgarpolitik.nu
Sajten Medborgarpolitik grundades i maj 2022 av föreningen Medborgarperspektiv.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Admin
Adminhttps://www.medborgarpolitik.nu
Sajten Medborgarpolitik grundades i maj 2022 av föreningen Medborgarperspektiv.

Våra sociala kanaler

Stöd Medborgarpolitik

Stöd vårt arbete med att granska regering och myndigheter. Bli gärna månadsgivare. Klicka på beloppet i knappen.

Populära artiklar

Fler inslag från Medborgarpolitik

Public service och media i övrigt måste förmedla kunskap om Islam.

  Man kan inte bygga en demokrati på okunskap. Det...

Fria media står och stampar

Fria media är idag en vital aktör i samhällsdebatten....

Rätt och fel om invandringen

Syftet med denna text är att förse opinionsbildare med...

Dan Ahlmarks artiklar om angreppen på västerlandet

Det pågår kontinuerliga angrepp på västerlandet för att bana...